29 Nisan 2011 Cuma

Fiat 126


1972 yılında piyasaya sürülen Fiat 126’dan bir tane daha. Bu sefer Etiler El Torito’nun siparişlerinin teslimatı gibi değişik bir görev üstlenmiş ama sonradan motorla teslimat daha az maliyetli oldu heralde ki bu şekilde terkedilmiş ya da zaten El Torito genel olarak iş yapmadığından mı acaba?


FIAT son dönemde 500 ve Brava ile biraz daha tasarım işine girdi diye düşünüyorum. Bir de bence Türkiye’deki FIAT algısı biraz daha ticari araç üzerine mi sanki. Giovanni Agnelli gibi bir mükemmeliyetçi ve tasarım aşığından nasıl daha farklı noktada bir marka çıkmamış anlamıyorum. “Herkes için bir araba” diyerek stratejik anlamda arabaları ulaşılabilir ve ucuz kılmış olabilirler ama İtalyan bir markadan insan daha fazlasını bekliyor. Giovanni Agnelli demişken şunu da es geçemeyeceğim. Kendisi zamanında İtalyan erkeklerin giyim konusunda örnek aldıkları biri (yani şıklıkta ilk 5’te öyle diyeyim). Mesela Nino Cerruti emeklilik dönemi itiraflarından birinde tasarımlarında James Bond ve John F.Kennedy gibi Agnelli’nin de en çok ilham aldığı kişilerden biri olduğunu belirtmiş. İşte o Agnelli bu Agnelli. Şimdi ortamda bir karizma var.



Ve sırada bazı Fiat 126 reklamları..Önce sunroof'unu manuel bir şekilde açan mutlu bir kadın ve sonra "1-adam" bu araba trafiği kolaylaştırıyor gibi birşeyler diyor, nasıl oluyorsa artık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder